Начин на приготвяне
Бутчетата се измиват и слагат на котлона, за да заврат.
През това време в друг съд се запържват морковът, чесънът и лукът. Към тях се прибавя сол и когато лукът стане златист, се слага малко червен пипер и се прибавят чушката, грахът и доматите, които трябва да са нарязани на много малки кубчета.
Всичко се запържва и се прибавя един черпак от пилешкия бульон, за да се задуши накрая, а не само да се запържи.
Към сместа се прибавят 2 супени лъжици брашно малко по малко, за да не стане на бучки - като непрестанно се разбърква.
Когато бутчетата се сварят, се изваждат от тенджерата, бульонът се прецежда и в него се връщат останалите продукти. Пилешкото се накъсва на малки парченца и се прибавя към манджата.
Картофите се обелват и нарязват в зависимост от вкуса - може по-едри, може да са и на ситно. След като се прибавят картофите, манджата се оставя да ври, докато те не станат готови.
Най-накрая се прибавя свеж магданоз.
Шарената манджа е готова.