Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Шарена постна пита

Шарена постна пита

Шарена постна пита
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6-8
"Най-красивата и шарена празнична пита, с която празникът ще е двойно по-вкусен"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл хладка
  • мая - 25 г свежа
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 800 г
  • какао - 2 с.л.
  • глазура
  • вода - 4 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се разтваря маята с 1 с л захар и се оставя да шупне. Брашното се пресява в тавичка, в средата сипваме останалата вода, шупналата мая, сол, олио, оцет и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 1 час. От готовото тесто се отделя 1/3 и се замесва с какаото размито с малко вода. Размесва се много добре до равномерен цвят.

Отделя се и топче от бялото тесто за украса. Останалото тесто се разстила върху хартия за печене като питка, парата увита с фолиото се забожда в тестото. От кафявото тесто се оформят два дълги фитила и се поставят по краищата, като накрая се завива като охлюв. Всеки хляб с фигури представлява молитва написана с тестени символи.

Оформете слънце - светлина и топлина в дома, венец за радост и веселие, птичка за радостна вест, цветенца за щастие, грозд за берекет и кръст за повече вяра в доброто. Намазва се отгоре питката с олио и фигурите се залепват, като леко се притискат в тестото.Празното място върху питката накъдрих като прищипах с щипката за захар, получи се много ефектно.

Поръсва се с маково семе и печем в загрята фурна 180 С около 40-45 минути до приятен загар. Изважда се и намазваме с приготвената глазура от вода, захар и олио. Покриваме с кърпа за мека коричка. Весели празници, бъдете благословени !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: