Начин на приготвяне
В кърито се съдържат смес от подправки, които често включват куркума, кориандър, черен пипер, черен кимион, джинджифил и варира в различни комбинации. В рецептата за ароматен ориз по индийски съм избрала Мадраско къри.
Ориз Басмати винаги се сервира с индийските ястия. Той има орехов вкус, който не получавате с обикновен бял ориз.
Тази екзотична съставка характеризира приготвянето на къри ориз, изключително проста и много вкусна рецепта.
Къри оризът е идеален за вегетарианци, може да се сервира със задушени зеленчуци или месни ястия. В рецептата избрах печени пилешки бутчета мариновани с къри.
За тази рецепта съм избрала ориз басмати с ароматен вкус и дълги и тънки зърна
Приготвяне на ориз с къри - първа стъпка
Сложете ориза в тенджера, налейте достатъчно студена вода (водата трябва да покрие повърхността на ориза с половин пръст), добавете солта и покрийте, след което гответе на силен огън.
Щом водата започне да кипи, намалете котлона и продължете да готвите в продължение на 11 минути, без изобщо да сваляте капака.
След посоченото време изключете и оставете да почива, винаги покрит, за още 11 минути.
Или вторият вариант - в 1 литър вряща вода изсипете ориза и варите 17-18 мин.
След това отцедете ориза и го измийте със студена вода и отново отцедете. Изберете кой вариант за вас е подходящ.
Приготвяне на ориз с къри - втора стъпка
Нарежете лука на ситно и сложете в тиган на слаб огън със зехтина (краве масло) с кърито и запържвате лука, докато стане прозрачен.
Когато лукът стане прозрачен, добавете ориза и разбъркайте няколко минути, за да овкуси добре.
Поднесете с 4-6 бр. пилешки бутчета предварително овкусени с къри, зехтин и изпечени в загрята фурна на 200 градуса за 60 минути.
За вегетарианци ароматния ориз по индийски, поднесете със задушени зеленчуци.
Добър апетит със моята рецепта .