Начин на приготвяне
В тенджерка с вряща подсолена вода, сипваме зеленчуците - обелени и нарязани лук, морков и чесън.
Като кипнат, прибавяме червената леща, предварително измита няколко пъти. Варим. без да е захлупена с капак, за да изври излишната вода и да се сгъсти.
Разбъркваме и малко преди да е сварена напълно, добавяме магданоза (на ситно нарязан) и подправките.
Щом е готова сместа за крокетите и малко поизстине, я сипваме в блендер и съвсем малко смиламе - добре е да е едро смляно. Можем да го направим и с пасатор вместо блендер.
Сместа сгъстяваме с фини овесени ядки и оставяме да престои поне 15 минути, а може и повече, за да се стегне леко.
След това оформяме продълговати кюфтенца, овалваме ги в галета (пълнозърнести трохи) или грис.
Подреждаме кюфтетата от леща в тава, постлана с хартия за печене, поръсваме с шарлан и печем на 200 градуса до златиста коричка.
Поднасяме пикантните крокети от червена леща топли и хрупкави с любим сос или разядка.
Пикантни крокети от червена леща на фурна - подходящи за пости!