Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята празнична питка

Моята празнична питка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
77644442506
Моята празнична питка
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 2
31/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл топла
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 - 6 с.л. в тестото
  • олио - 100 г за намазване на разточените кори
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сирене - 150 г (или без)
  • кашкавал - 50 г настърган (или без)
  • сусам - 10 г за поръсване
  • брашно - 1 кг + 100 г за доомесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирам натрошена маята с част от смесените топличка водичка и прясното мляко, добавям и захарта, и 3 с.л. брашно.

Размесвам с бъркалка за яйца и оставям 20 минути да шупне, което означава, че е активирана.

Пресявам брашното през това време в дълбока купа.

Разделям брашното мислено на две части. В купата, където ще смесвам продуктите, слагам и солта. Леко я смесвам с брашното.

Правя кладенче и в него сипвам леко разбърканите яйца, олиото за тестото, останалата част от млякото и водичката, киселото мляко и активираната мая.

Започвам смесването на всички тези продукти с лъжица или с ръка. Омесвам и добавям по малко от отделеното предварително останало брашно, малко по малко.

Омесвам меко тесто, което изсипвам върху набрашнен плот, и го правя на топка.

Удрям в плота 100 пъти. Ако трябва, добавям още малко брашно - до меко нелепнещо тесто. Омазнявам купата, където съм месила тестото, поставям топката тесто, омазнявам го навсякъде и покривам със стреч фолио.

Оставям тестото, покрито с кърпа на топло за около час, докато удвои обема си. Отново изсипвам втасалото вече тесто на плота и с още малко брашно, го доомесвам.

Разделям тестото на части, подходящи за различни форми. Правя 4 топки, които разточвам на кори, като между тях мажа със 100 мл олио обилно. Понякога троша сирене между корите, кашкавал настърган.

Така поставям една върху другата намазани корите, последната не я мажа с олио.

Режа на 8 триъгълника и навивам на кифлички. За средата съм отделила предварително част от тестото и поставям в средата на тавата.

Около топката подреждам кифлите, оставям така оформената питка да втаса на топло, докато изпълни тавата.

Намазвам със отделените жълтъци (2 жълтъка за намазване + капки прясно мляко + капки олио) и поръсвам със сусам.

Пека на 160 градуса, първо, само долу, на ниско ниво във фурната 15 минути. После още 15 минути горе и долу на 160 градуса.

Проверявам с дървен шиш - ако има сурово, допичам още малко до готовност на празничната питка. Моята фурна пече много силно и затова всеки си знае фурната как да пече.

За да не прегори питката, слагам алуминиево фолио отгоре.

Изваждам изпечената питка и оставям 5 минути в тавата.

Изваждам я после и я оставям на скара да не се задуши.

И леко охладила се, слагам моята празнична питка в поднос!

Да ви е сладко и вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: