Начин на приготвяне
Първо, активирам натрошена маята с част от смесените топличка водичка и прясното мляко, добавям и захарта, и 3 с.л. брашно.
Размесвам с бъркалка за яйца и оставям 20 минути да шупне, което означава, че е активирана.
Пресявам брашното през това време в дълбока купа.
Разделям брашното мислено на две части. В купата, където ще смесвам продуктите, слагам и солта. Леко я смесвам с брашното.
Правя кладенче и в него сипвам леко разбърканите яйца, олиото за тестото, останалата част от млякото и водичката, киселото мляко и активираната мая.
Започвам смесването на всички тези продукти с лъжица или с ръка. Омесвам и добавям по малко от отделеното предварително останало брашно, малко по малко.
Омесвам меко тесто, което изсипвам върху набрашнен плот, и го правя на топка.
Удрям в плота 100 пъти. Ако трябва, добавям още малко брашно - до меко нелепнещо тесто. Омазнявам купата, където съм месила тестото, поставям топката тесто, омазнявам го навсякъде и покривам със стреч фолио.
Оставям тестото, покрито с кърпа на топло за около час, докато удвои обема си. Отново изсипвам втасалото вече тесто на плота и с още малко брашно, го доомесвам.
Разделям тестото на части, подходящи за различни форми. Правя 4 топки, които разточвам на кори, като между тях мажа със 100 мл олио обилно. Понякога троша сирене между корите, кашкавал настърган.
Така поставям една върху другата намазани корите, последната не я мажа с олио.
Режа на 8 триъгълника и навивам на кифлички. За средата съм отделила предварително част от тестото и поставям в средата на тавата.
Около топката подреждам кифлите, оставям така оформената питка да втаса на топло, докато изпълни тавата.
Намазвам със отделените жълтъци (2 жълтъка за намазване + капки прясно мляко + капки олио) и поръсвам със сусам.
Пека на 160 градуса, първо, само долу, на ниско ниво във фурната 15 минути. После още 15 минути горе и долу на 160 градуса.
Проверявам с дървен шиш - ако има сурово, допичам още малко до готовност на празничната питка. Моята фурна пече много силно и затова всеки си знае фурната как да пече.
За да не прегори питката, слагам алуминиево фолио отгоре.
Изваждам изпечената питка и оставям 5 минути в тавата.
Изваждам я после и я оставям на скара да не се задуши.
И леко охладила се, слагам моята празнична питка в поднос!
Да ви е сладко и вкусно!