Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава празнична питка

Пухкава празнична питка

ioanaioana
Новак
53433
Пухкава празнична питка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8-10
"Празниците чукат на вратата затова не се бавете, а се захващайте с приготвянето на питката"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - половин кубче прясна
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - за маята
  • яйца - 1 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, добавя се разбърканата мая с водата и яйцето. Разбърква се малко по-малко и се добавя постепенно захарта, солта и олиото.

Разбъркваме до получаването на меко тесто, което се оставя да втаса за 1 час в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След като изтече времето се намазва питката с олио и се слага да се пече за 40-50 минути във фурната на 180 градуса.

След като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа и се оставя малко да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гошко
Гошко
Цялата рецепта е пълен абсурд.
Вода за маята....ха, ха. Само толкова вода ли?
Иииии втасва за един час на 180 градуса.
Безумие. За толкова време и на тази температура ще излезе като брикет. И после я печем на същата температура още 40-50 нимути, ама първо трябва да викаме пожарната, а пък после няма нужда да я загъваме с кърпа, а направо да потегля към контейнера...., ако е останало все още нещо неизпепелено.
29.11.2015 23:19
1
Покажи всички подкоментари
Катето
Катето
Предполагам, че фурната за втасване е около 50градуса?
12.11.2014 15:16
3
1
ДИДИТО
ДИДИТО
оставя се да втаса в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час!!!??????
12.11.2014 11:00
5
1