Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична Питка Сърце

Празнична Питка Сърце

Празнична Питка Сърце
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Ако не може да го кажете с думи, направете го така - с празнична питка Сърце"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • хладка вода - 150 мл
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1 пакет суха 7 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 с.л. равна
  • брашно - 700 г
  • плънка
  • извара - 200 г
  • бекон - 150 г
  • риган
  • сол - 1 щипка
  • жълтък - за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме извара, щипка сол и риган, разбърква се добре.

Всяка лента бекон се срязва на две по дължина.

Разбърква се сухата мая в топла вода със захарта и 2-3 с.л. брашно, оставя се да бухне.

С останалите продукти се замесва тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса докато удвой обема си.

Разделя се тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата. Голямото тесто се точи на правоъгълна кора дълга 56 см и широка 25 см. Намазва се с олио и разпределяме по голямата част от изварата.

Навива се руло и с нож се режат филии по 1 см, които се нареждат в намаслена тава във формата на сърце. Нареждат се, така че в средата да има празно място.

Второто тесто отново се точи на правоъгълна кора, маже се с олио и се реже на ленти по 1.5 -2 см. Поставя се лента бекон малко над всяка лентата, в началото поставяме щипка от плънката с извара и навиваме на охлюв, да се получи беконова роза.

Нареждат се в средата на тавата. Намазва се отгоре с четка с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и малко олио.

Поръсваме семена, печем в леко загрята фурна 170°C около 40 минути, като след 20 минути се включва и вентилатор.

Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.

И за празник, и за делник винаги е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
С такава красота е празник всеки ден.
Страхотна е.
09.08.2018 22:25
Яница Николова
Яница Николова
Чудесна!
09.08.2018 21:12