Начин на приготвяне
В купа смесваме извара, щипка сол и риган, разбърква се добре.
Всяка лента бекон се срязва на две по дължина.
Разбърква се сухата мая в топла вода със захарта и 2-3 с.л. брашно, оставя се да бухне.
С останалите продукти се замесва тесто, покрива се с кърпа и оставяме да втаса докато удвой обема си.
Разделя се тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата. Голямото тесто се точи на правоъгълна кора дълга 56 см и широка 25 см. Намазва се с олио и разпределяме по голямата част от изварата.
Навива се руло и с нож се режат филии по 1 см, които се нареждат в намаслена тава във формата на сърце. Нареждат се, така че в средата да има празно място.
Второто тесто отново се точи на правоъгълна кора, маже се с олио и се реже на ленти по 1.5 -2 см. Поставя се лента бекон малко над всяка лентата, в началото поставяме щипка от плънката с извара и навиваме на охлюв, да се получи беконова роза.
Нареждат се в средата на тавата. Намазва се отгоре с четка с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и малко олио.
Поръсваме семена, печем в леко загрята фурна 170°C около 40 минути, като след 20 минути се включва и вентилатор.
Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.
И за празник, и за делник винаги е вкусно!
Коментари
Страхотна е.