Начин на приготвяне
Във купичка сипваме 100 мл от млякото и го затопляме леко. Добавяме към него маята, захарта/меда и малко от брашното и разбъркваме. Оставяме настрани на стайна температура за около 10-15 мин или докато образува пенест слой (ако до 30 мин това не стане, вероятно маята не е жива и не е съхранявана правилно).
В останалото мляко разбиваме яйцата, докато стане еднородна смес.
Във голяма купа пресяваме брашното и солта. Правим кладенче и в него изсипваме яичената смес и тази с маята. От центъра бъркаме навън, докато се смеси добре. На набрашнена леко повърхност месим, докато стане гладко, меко тесто. Дори да лепне по ръцете, докато го месите, не се притеснявайте, то ще се събере изцяло. Ако лепне по повърхността много, поръсвайте леко с брашно и продължавайте да месите до гладкост. Колкото повече брашно добавяте, толкова по твърдо ще става тестото.
Оставете го да втаса в купата под ленена кърпа или прозрачно фолио на стайна температура за един час. За това време в зависимост от брашното и маята тестото ще удвои и дори утрои обема си.
От тук нататък можете да го разделите или на равни части и да оформите топчета или да проявите артистичност и да го декорирате по личен избор вашата питка.
Намажете отгоре със жълтък.
Печете сладката пита в намазнена тава върху хартия за печене на 170 градуса за 30 мин.
Готовата сладка празнична питка можете да намажете със мед по избор.