Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се слага в съда за месене.
Захарта се разтваря в топлата вода, след което се прибавя маята.
Разбърква се много добре и се оставя да шупне за 5 мин.
Киселото мляко и яйце 1 бр. се изсипват в брашното.
В единият край на брашното се слага солта.
Шупналата мая се изсипва при брашно в предварително направено кладенче, в което се слага 6 с.л. олио
Замесва се тесто за питка, което трябва да е меко, като месенето трябва да е продължително.
Готовото тесто се слага в тава, която в намазана обилно с олио. Тестото отвсякъде се намазва с олио и се оставя да втаса за 30 Мин.
Премесва се с намазани с олио ръце, като не се добавя брашно.
От тестото се оформят малки топки, които се нареждат в тава с капак, при липса се използва фолио. Тавата трябва да е намазана обилно с олио, след което се слага брашно и се размазва много добре с олиото.
Всяка топка се декорира с тънки фитили, които се навиват.
Цялата бъдеща памук питка се намазва с жълтъка от 1 бр. яйце и се поръсва със семена.
Покрива се с капак или фолио и се слага в предварително загрята фурна на 150 градуса за 5 мин., след което капакът или фолио се отстраняват.
Памук питката с кисело мляко и много олио се пече се 40 мин на 150 градуса.