Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Двоен бюрек с кайма и спанак

Двоен бюрек с кайма и спанак

Двоен бюрек с кайма и спанак
Снимка: Вилхелмина Николова
1 / 3
01/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
12
"Обичаме да има от всичко по много, затова и бюрекът е двоен"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 2 пакета точени
  • пресен чесън - 5 стръка
  • пресен лук - 1 стрък
  • пушена сланина - 50 г
  • чоризо - 50г
  • спанак - 450 г
  • сирене - 400 г
  • черен пипер
  • сол
  • ким
  • къри
  • патешка мас - 100 г
  • шарена сол
  • червен пипер
  • кайма - 550 г телешка и свинска
  • туршия - (по избор)
  • джоджен
  • чубрица
  • яйца - 4 бр.
  • краве масло - 400 г
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме половината патешка мас на тиган и добавяме чоризото и пушената сланина.

Когато се запържат, добавяме и 4-те стръка ситно нарязан чесън. Бъркаме, докато не омекне, и тогава прибавяме каймата. Отново бъркаме, докато се запържи, и добавяме шарената сол, черния и червения пипер и чубрицата.

Ако все пак сте избрали да сложите туршия по ваш избор, може да добавите една или 2 супени лъжици за вкус.

Когато първата смес е готова, я махаме от котлона.

Отново загряваме патешка мас в отделен котлон и слагаме ситно нарязания пресен лук и чесън, когато се запържат, добавяме спанака и след 10-тина минути и сиренето.

Накрая добавяме ким, къри, сол, черен пипер, джоджен и чубрица.

Когато са готови, започваме да разстиламе корите за тази спаначена баница. Отначало пълним по 2 кори наведнъж за начало, за да не се спукат.

Почваме от средата на тавата да завиваме бюрека, като го завиваме спираловидно.

Редуваме смеските, като първо завиваме една кора с едната, после с другата. Като стигнем към средната, може да започнем вече с по 1 кора, защото няма толкова извивки и шансът да се скъса, е по-малък.

Слагаме бюрека със спанак да се пече на 200 градуса с вентилатор.

Когато се запече, слагаме яйцата и постепенно мажем с предварително разтопено масло през 15-тина минути.

Кашкавала го накъсваме и слагаме между корите, малко преди да извадим двойния бюрек с кайма и спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: