Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Сгънат бюрек със спанак и сирене

Сгънат бюрек със спанак и сирене

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Сгънат бюрек със спанак и сирене
Снимка: Яница Николова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Важна е технологията - сгъват се, а не се навиват корите - това е тайната на вксуния бюрек"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • сирене - 200 гр.
  • олио - 1/2 кафена чаша
  • яйца - 4 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 щипка
  • кисело мляко - 300 гр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 100 мл.
  • сусам за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистеният спанак се задушава в олио и малко сол. Оставя се да се охлади.

Приготвя се млечна смес, като яйцата, сиренето /натрошено/, киселото мляко, разбъркано със сода, олиото и нарязан чесън - всичко се разбърква добре.

Взима се найлоновата опаковка, с която са опаковани корите, и се поставят две кори, после се слага млечната смес, една кора, после спанак, една кора и т.н., оставят се около 3 супени лъжици от млечната смес за отгоре, а на последната кора не се слага плънка.

Всички краища на така наредените кори се сгъват навътре и с помощта на плика се слага в намазана с мазнина тава, но със загънатите краища надолу.

После се нарязва на триъгълни парчета, а в отделената смес се налива прясното мляко и се излива върху нарязания бюрек. Отгоре се наръсва със сусама.

Пече се на около 200-220 градуса в загрята фурна до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: