Начин на приготвяне
Първо се подготвя плънката за баница, като нарязаните лук и спанак се задушват в нагрятата мазнина и след като изстинат, се смесват със натрошеното сирене.
Корите - така, както са подредени една върху друга, се режат по средата на четири триъгълника. Ако корите са три, триъгълниците са 12. След това всеки триъгълник се маже с млечната смес.
В широкия му край се слага от плънката. Навива се на руло докрай, а рулото се увива на охлюв.
Готовите охлюви се нареждат в намаслената тава един до друг.
Отгоре се изсипва останалата млечна смес.
Ако не ви е достатъчно, може да разбиете още 1 яйце с кисело мляко/прясно мляко или с газирана вода - сами преценявате. Тук-там се слагат бучки краве масло.
Печете баницата със спанак и сирене в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
След изваждане бюрекът се напръсква леко с вода и се оставя да си почине.
Бюрекът със спанак и сирене се поднася с чашка айрян или купа с кисело мляко.
Да ви е вкусно!