Начин на приготвяне
Качамак приготвяме, като в малка тенджерка кипваме водата и ръсваме щипка сол и капки шарлан.
Изсипвайки царевичния грис е желателно енергично да разбъркваме с телена бъркалка, за да не допуснем образуване на топченца /бучки.
Понеже за много кратко време е готов, затова, като добием хомогенна смес, сменяме бъркалката с дървена равна, и неспирно разбъркваме, като съблюдаваме да не загори сместа на дъното.
Така вече сварен качамакът, отделяме от котлона леко да се охлади.
Прибавяме изварата и всички други подправки - хималайската сол, шарлан, кимион, черен пипер, чубрица, босилек, конопено брашно, сок от люти чушлета и сусамов тахан.
Разбъркваме всичко заедно и поднасяме дипа с препечени филийки пълнозърнест хляб или солени крекери за топване.
Пикантният дип от качамак с извара и тахан е подходящ за диетична закуска!