Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Дипове»Пикантен дип от качамак с извара и тахан

Пикантен дип от качамак с извара и тахан

Пикантен дип от качамак с извара и тахан
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
02/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • качамак - 100 грама / ¼ от пакет / царевичен грис
  • вода - 2 водни чаши
  • хималайска сол - ½ чаена лъжичка
  • шарлан - 1/3 чаена лъжичка
  • кимион - 3 щипки
  • черен пипер - 1 щипка
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 3 щипки
  • конопено брашно - ¼ чаена лъжичка
  • сок от люти чушки - 1 супена лъжичка / от буркан
  • извара - 1 кафена чашка
  • сусамов тахан - 2 супени лъжици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Качамак приготвяме, като в малка тенджерка кипваме водата и ръсваме щипка сол и капки шарлан.

Изсипвайки царевичния грис е желателно енергично да разбъркваме с телена бъркалка, за да не допуснем образуване на топченца /бучки.

Понеже за много кратко време е готов, затова, като добием хомогенна смес, сменяме бъркалката с дървена равна, и неспирно разбъркваме, като съблюдаваме да не загори сместа на дъното.

Така вече сварен качамакът, отделяме от котлона леко да се охлади.

Прибавяме изварата и всички други подправки - хималайската сол, шарлан, кимион, черен пипер, чубрица, босилек, конопено брашно, сок от люти чушлета и сусамов тахан.

Разбъркваме всичко заедно и поднасяме дипа с препечени филийки пълнозърнест хляб или солени крекери за топване.

Пикантният дип от качамак с извара и тахан е подходящ за диетична закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: