Начин на приготвяне
Оризовата плънка приготвяме, като в тенджера наливаме вода, която щом кипне - сипваме варивото. След него прибавяме и моркова и лука - обелени и нарязани на ситно.
Като заври всичко заедно подправяме с хималайска сол, черен млян пипер, кимион, червен пипер и джоджен (сушен и стрит на ситно).
Докато се свари оризът, разбъркваме постоянно, за да не залепва по дъното на тенджерата. След като е готова плънката, я оставяме леко да поизстине.
За правоъгълни 6 формички - ни трябват 6 бр. фини кори (1/2 пакет), като всяка от тях разделяме на 6 части.
Намазваме формите с шарлан. Взимаме първото парче, намазваме го половината с шарлан, прегъваме на две и постиламе на дъното на формичката.
Плънката разделяме на 6 части. Поставяме върху първата кора 1/3 от определеното количество плънка за тази баничка.
Следващият ред е от нагънато парче кора на хармоника, поставяме го върху разстлания ориз и го намазваме отгоре с шарлан.
Повтаряме същите редове - сгъната кора / плънка/ нагъната кора / сгъната кора / плънка / и отгоре завършваме с сгъната кора, с която покриваме на вътре краищата.
Цялата процедура повтаряме и с другите банички. Нагънатите на рехава хармоника кори - допринасят баничките да са по-пухкави, а не сухи и сурови.
Намазваме баничките отгоре с шарлан и печем на 180 градуса за около 30 минути до златиста коричка.
Поднасяме Веган баничките с ориз топли. Вкусни, ароматни пухкави - чудесни по време на пости.