Начин на приготвяне
Спанакът се измива. Слага се в тенджерка с вода да се запари. Оставя се да се отцеди.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се слага олио да загрее и лука се запържва.
Чушката се нарязва на кубченца и се слага в купа. Маслините се режат на полумесеци.
Топеното сирене се нарязва на кубченца. Спанакът се нарязва на ситно. Добавят се в купата.
Белтъкът от яйцето и лукът се добавят към останалите съставки. Овкусява се със малко сол и се разбърква. Подготвя се намазнена тава. Тестото се слага в нея.
Половината се намазва с доматения сок. Отгоре равномерно се разпределя плънката.
Жълтъкът се разбива с няколко капки вода. Тестото се намазва по краищата, за да залепне и да се затвори добре.
Захлупва се с другата половина тесто и се притиска добре. Фурната се включва да загрее.
Затворената пица се намазва отгоре с жълтъка. Поръсва се със семената, като могат да се оформят всякакви фигурки. Пече се до готовност.
Бутер затворената пица със зеленчуци е много вкусна.