Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Орехов карамелен пай с ябълки и круши

Орехов карамелен пай с ябълки и круши

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
30164100
Орехов карамелен пай с ябълки и круши4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Сладкишите трябва да са впечатляващи - точно като ореховия кекс с ябълки и круши"

Необходими Продукти

  • ябълки - 2 бр. средно големи
  • круши - 2 бр. средно големи
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • стафиди - 1 шепа
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 1/2 п. (60 г)
  • ЗА КАРАМЕЛА
  • захар - 5 с.л.
  • ЗА СМЕСТА
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • ванилия - 1 п.
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме в купа нарязани на малки кубчета и изчистени от семките 1 ябълка и 1 круша.

Към тях добавяме стафидите, орехите и канелата. Разбъркваме добре и оставяме настрани.

Нарязваме на филийки другата ябълка и другата круша.

В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта. Добавяме брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата кора от 1 лимон.

В кексова форма или друг подходящ за печене съд (желателно е да е по-дълбок) слагаме 5 с.л. кристална захар. В нагорещена фурна поставяме формата и изчакваме захарта да се карамелизира.

След това много бързо разтопяваме маслото в карамелизираната захар и изсипваме нарязаните на кубчета плодове.

Отстрани на формата подреждаме изправени една до друга филийките ябълки и круши.

Върху тях изсипваме кексовата смес и печем 40 минути на 180 градуса.

След като изстине готовият орехов карамелен пай с ябълки и круши, го обръщаме в табла или друга подходяща чиния и украсяваме по желание.

Аз използвах за украса на пая кокосови стърготини, карамелизиран кокос и шоколадови пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: