Пухкав козунак с локум и орехи

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
437
3k
712
2k
2
03/04/2020
"Време е за пухкави козунаци - този е локум и орехи и гарантираме с две ръце за него "
Приготвяне120 мин.
Готвене35 мин.
Общо155 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо11 253
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1200 г
  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 100 мл хладка
  • захар - 1 кафена лъжичка
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • сол - щипка
  • ракия - 1 с.л. или друг алкохол
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 1 пакетче
  • олио - 1/2 чаена чаша
  • свинска мас - 3 - 4 с.л.
  • За плънката на козунака
  • локум - парченца
  • орехи
  • за намазване и поръсване на козунака
  • белтъци - 1 бр.
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата с 1 кафена лъжичка захар и 1 супена лъжица брашно.

В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, прясно мляко, ракията, лимоновата кора и ванилията. Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват.

От нея се добавят 2-3 лъжици към сместа с яйцата, останалата мазнина се оставя за измесването на козунака.

Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес. Замесва се меко тесто, което се оставя да удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва втори път, меси се продължително време докато започне да образува мехури. При измесването се добавя постепенно останалата мазнина.

Тестото се оставя да втаса отново около час. Втасалото тесто се премесва и се дели на 2 равни части. Всяка част се разточва на дълга и тясна кора. В средата на всяка кора се слагат локума и орехите.

Завиват се на стегнато руло, двете рула се усукват и се завиват в кръг. Поставят се в тавичка върху намаслена хартия за печене. Така оформеният козунак се оставя да втаса за 15-20 минути.

Маже се с разбит жълтък и се посипва с кристална захар смесена със студена вода, съвсем малко, колкото да се навлажни захарта.

Козунакът се пече на 180 градуса за 35-40 минути. Козунакът с локум и орехи е много вкусен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар