Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с лимонова кора, локум и орехи

Козунак с лимонова кора, локум и орехи

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878233021
Козунак с лимонова кора, локум и орехи
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"На масата ни винаги има място за още един вкусен козунак, особено ако става дума за този козунак с лимонова кора, локум и орехи"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • локум - 1 пакет
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 600 г (за козунак)
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 100 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - кората на 1 лимон
  • орехи - едро нарязани
  • мая
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Mаята се разтваря в леко затопленото мляко, заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете на топло да се активизира, за около 10 минути.

Брашното се пресява в купа два пъти. Добавят се захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте.

Разбийте леко яйцата. Разтопете маслото. Направете кладенче, в което изсипете маслото и яйцата. Добавете и белтъка на третото. Прибавете и шупналата мая. Замесете меко, нелепнещо тесто.

Готовото тесто преместете в намаслено купа, намаслете леко и самото тесто, за да не хваща коричка и оставте да втаса на топло, до тройното увеличаване на обема му.

Втасалото тесто се прехвърля върху намаслен плот, премесва се за кратко, като тестото трябва да бъде меко и пухкаво. Разделя се на две части, оформят се два козунака, сплетени на плитки. Всяка половина се разделя на три равни части, които се разтеглят на ленти.

Локумът се реже на парченца, орехите се скълцват на по-едро. Нареждат се успоредно по цялото продължение на всяка лента. Лентата се защипва, за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква.

Сплитат се два козунака, всеки с по три ленти.

Поставят се във форми за печене, предварително застлани с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото, поръсват се със захар. Подреждат се орехови ядки и парченца локум.

Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна, до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Колко е маята, не е описана в продуктите?
11.09.2020 17:53