Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с локум и орехи

Козунак с локум и орехи

Козунак с локум и орехи
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
145 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 1.2 кг
  • локум - 1 пакетче, портокалов
  • орехи - 100 г
  • захар - 1 пакетче, лимонова
  • ванилия - 1 - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята трябва да се активира в половин купичка топло мляко с малко захар и брашно. Яйцата със захарта разбивам на пяна.

Пресявам брашното и прибавям от млечната смес. Добавям и шупналата мая. Започвам да меся с ръце и постепенно добавям от стопената мас.

Меси се толкова, докато се образуват мехурчета и тестото да стане еластично. А това се разбира, като се разтяга на плота и удря поне 100 пъти.

Оставям тестото на топло, покрито с кърпа, и след като е готово го разделям на 6 топки. Всяка правя на фитил, като го разтягам и с пръсти забивам парченца локум и натрошени орехи.

От трите фитила оплитам плитка и слагам в намазана форма от фолио за козунак. Оставям на топло да втасат след което ги мажа със разбит жълтък, мляко и олио.

Посипвам обилно със захар и пека на 160 градуса в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: