Начин на приготвяне
Маята се разтваря във водата с 1 кафена лъжичка захар и 1 супена лъжица брашно.
В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, прясно мляко, ракията, лимоновата кора и ванилията. Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват.
От нея се добавят 2-3 лъжици към сместа с яйцата, останалата мазнина се оставя за измесването на козунака.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес. Замесва се меко тесто, което се оставя да удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва втори път, меси се продължително време докато започне да образува мехури. При измесването се добавя постепенно останалата мазнина.
Тестото се оставя да втаса отново около час. Втасалото тесто се премесва и се дели на 2 равни части. Всяка част се разточва на дълга и тясна кора. В средата на всяка кора се слагат локума и орехите.
Завиват се на стегнато руло, двете рула се усукват и се завиват в кръг. Поставят се в тавичка върху намаслена хартия за печене. Така оформеният козунак се оставя да втаса за 15-20 минути.
Маже се с разбит жълтък и се посипва с кристална захар смесена със студена вода, съвсем малко, колкото да се навлажни захарта.
Козунакът се пече на 180 градуса за 35-40 минути. Козунакът с локум и орехи е много вкусен.