Начин на приготвяне
За качамака използваме фин царевичен грис, който се приготвя много бързо и за това е желателно предварително да си подготвим два листа хартия за печене, малка точилка, формичка за малки бисквитки и два вида бъркалки, за да сме в готовност да ги сменим в бързината.
В началото разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не стане грисът на бучки, и след това продължаваме с дървена равна бъркалка, за да не се залепи сместа и най-вече да не загори на дъното. При финия качамачен грис всичко става много бързо и е добре и ние да реагираме мигновено!
Начин на приготвяне: на котлон в тенджерка сипваме 1 ч.ч. вода да заври след което изсипваме ½ ч.ч. фин качамак, разбъркваме бързичко за около 3-5 минутки и преместваме от котлона.
Към топлия качамак прибавяме захарта, за да се разтопят кристалчетата, капваме най-много 3 капки течна ванилия и поръсваме с какао и Рожков.
Всичко заедно много бързо и енергично разбъркваме, за да се получи еднородна смес. Не бива много да изстива, тъй като бързо се стяга.
Готовия сладък качамак оформяме на топка и го поставяме между два листа за печене.
Върху горният лист с малка точилка внимателно разточваме от всички страни, за да постигнем равномерен лист / тънък пласт (като за бисквитки).
С помощта на кръгла малка формичка за бисквитки изрязваме кръгчета от сладкия качамак.
Тавата, в която ще ги печем, леко намазваме с шарлан и подреждаме внимателно качамачените кръгчета.
Изпичаме ги във фурна на 200 градуса за около 15 минути. От какаовия подсладен качамак се получават приблизително 30 броя. малки сладки.
Качамачени какаови сладки – меки, вкусни и ароматни!