Начин на приготвяне
Чудни охлювчета с орехи за радост на всички у дома.
В купа сипваме топлото прясно мляко, добавяме захарта и натрошаваме маята, разбъркайте, докато се разтворят. Отделно разбийте яйцата с вилица и добавете щипка сол, прибавете яйчената смес към млечната, замесете меко тесто, прибавяйки от пресятото брашно.
Завийте тестото и оставете за 1 час да втаса. Смелете орехите на по-едро и прибавете към тях какаото, разбъркайте.
Втасалото тесто разделете на 6 еднакви по големина парчета. Всяко парче, разточвате на правоъгълна кора, които мажете с размекнато масло и поръсвате с част от плънката (орехи и какао). Навийте корите на рулца и ги нарежете на парчета с дебелина един см.
Подредете парчетата на разстояние едно от друго с изрязаната част нагоре в намазана с масло и поръсена с брашно тава (от тази доза стават две тави сладки охлювчета).
Оставете охлювчетата да втасат отново за около 50 минути. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 20 минути до златисто кафяв цвят.
Сварете сиропа, като смесите водата със захарта. След като заври, прибавете ванилията и премахнете сиропа от котлона, оставете да се поохлади (като поставите пръст в него, да не пари). Залейте охладените охлювчета с охладения сироп, покрийте със стреч фолио, за да се задушат и не съхнат.
Невероятно вкусни сладки охлювчета с орехи и какао, които ще допаднат на всеки любител на сиропирани сладки!