Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени патладжани с булгур, ориз и кайма

Пълнени патладжани с булгур, ориз и кайма

Пълнени патладжани с булгур, ориз и кайма
Снимка: Таня Кирязова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • булгур - 1/3 ч.ч. начупен
  • ориз - 1/3 ч.ч.
  • чери домати - 10 бр.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • свинско месо - 300 г мляно
  • лук - 1 глава
  • сол
  • бял пипер
  • пушен червен пипер
  • чесън
  • магданоз
  • кервиз
  • чубрица
  • за бешамела
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 1 суп. л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бял пипер
  • сол
  • лимони - 1 резен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисвам булгура и ориза в топла вода предварително. Срязвам патладжаните на две, като правя прорези в тях.

Посолявам патладжаните и ги оставям за час, за да излезе горчивината от тях, след което изплаквам.

Попарвам ги в подсолена вода.

В отделен съд запържвам лука, добавям каймата и готвя, докато стане на трохи. Овкусявам със сол, черен пипер, пушен червен пипер.

Добавям ориз, булгур и чаша топла вода. Изчаквам оризът да поеме водата. Добавям нарязани магданоз, кервиз.

Напълвам патладжаните и заглаждам отгоре. В тиган слагам доматен сок заедно с чери домати и сгъстявам леко.

Прехвърлям патладжаните в тава, сипвам сгъстения доматен сос, няколко пресовани скилидки чесън и чаша вода. Пека пълнените патладжани за около час на 180 градуса.

Приготвям сос Бешамел с бучка масло, 1 с.л. брашно, прясно мляко, бял пипер, сол и резен лимон.

При поднасяне заливам пълнените патладжани с булгур, ориз и кайма с двата вида сос и слагам по едно доматче за украса.

Добър апетит!

Рецептата е от кулинарен блог My Taste

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: