Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с булгур и тиквички

Пълнени чушки с булгур и тиквички

Пълнени чушки с булгур и тиквички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Бързо елате да видите тези пълнени чушки, че докато се обърнете и ще са свършили - толкова са вкусни"

Необходими Продукти

  • зелени чушки - 4 - 5 бр.
  • тиквички - 1 средно голяма
  • лук - 1 малка глава
  • моркови - 1 голям
  • олио - 70 мл
  • домати - 1 розов
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • копър - 3 стръка
  • червен пипер - 1 к л
  • булгур - 1 ч.ч. от 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измива се булгур, заливаме със студена вода около 3 ч.ч. и сваряваме на тих огън, докато набъбнат зрънцата. Отцежда се и оставяме настрана.

Тиквичка и морков /измити/ се рендосват на едро ренде, лукът се нарязва на ситно. В тенджерка се загрява олио и запържваме лук, тиквичка и морков с малко сол да омекнат.

Добавя се нарязан ситно домат, може да се ползва и доматено пюре и прибавяме червен пипер. Налива се много малко вода, разбърква се и оставяме да поври за кратко да се изпари и плънката да сгъсти. Овкусява се с малко сол, черен пипер и нарязан копър, сваля се от котлона.

Към зеленчуците се добавя отцеден булгур и добре се смесват продуктите. Плънката е готова.

Чушките се отрязват отгоре при дръжката като капаче и семената се почистват. С лъжица пълним с зеленчуковата смес и нареждаме в тава.

Сипва се 1 с.л. олио, 1-2 щипки сол и вода около 1 пръст под чушките.

Печем пълнените чушки в загрята фурна 180°C фурна с вентилатор около 40 минути - до готовност на чушките. Изваждат се и сервираме в чиния.

Може да се сервират със сос за чушки, кисело мляко или още пресни зеленчуци.

Чудесни са тези пълнени чушки с булгур и тиквички, леко и вкусно меню за лятото!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: