Постна бобена яхния

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k5351k
Постна бобена яхния
Снимка: Габриела
1 / 3
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • смилянски боб - 500 г дребен пъстър
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1/2 буркан /домати от консерва
  • олио
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - 2 с.л. (за сгъстяване, по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът е източник на цинк, който е изключително важен за поддържане на добър имунитет.

Тази рецепта за яхния със смилянски боб е здравословна, защото е приготвена без пържене, а олиото се добавя накрая, за овкусяване. Разбира се, може да се използва и друг вид боб, подходящ за готвене.

Накисваме боба от предната вечер в студена вода, за да се свари по-лесно. На сутринта той е удвоил размера си.

Изплакваме го, наливаме нова студена вода - 2 пръста над боба, и слагаме да заври. Щом заври, изливаме водата, наливаме студена и повтаряме процедурата.

Правим това два пъти, за да не дразни стомаха и да не създава дискомфорт.

Третата вода наливаме 2 пръста над боба и слагаме да се вари заедно с нарязаните на дребно моркови и лук. Посоляваме за малко и щом заври, намаляваме котлона. Не слагаме олио! Ако е необходимо и видим, че водата извира - доливаме нова, но гледаме да не става твърде много.

Когато зеленчуците са почти готови, добавяме доматите заедно с течността им.

Овкусяваме постната боб яхния с джоджен на вкус, сол и черен пипер. Оставяме да се довари.

Накрая наливаме 1-2 с.л. олио, за овкусяване, но без да го готвим.

Ако е преценим, че е вкусната яхния ни се струва рядка, може да я сгъстим с брашно.

В отделен съд смесваме 2 с.л. брашно със соса на яхнията, разбъркваме добре, за да не става на бучки и изсипваме на тънка струйка в яхнията, като бъркаме непрекъснато, за да се смеси.

Оставяме постната бобена яхния да клокне за още 5 минути и изключваме.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
чудесен избор за вечеря или обяд, особено по време сега на великденските пости
09.04.2020 18:47