Начин на приготвяне
Бобът е източник на цинк, който е изключително важен за поддържане на добър имунитет.
Тази рецепта за яхния със смилянски боб е здравословна, защото е приготвена без пържене, а олиото се добавя накрая, за овкусяване. Разбира се, може да се използва и друг вид боб, подходящ за готвене.
Накисваме боба от предната вечер в студена вода, за да се свари по-лесно. На сутринта той е удвоил размера си.
Изплакваме го, наливаме нова студена вода - 2 пръста над боба, и слагаме да заври. Щом заври, изливаме водата, наливаме студена и повтаряме процедурата.
Правим това два пъти, за да не дразни стомаха и да не създава дискомфорт.
Третата вода наливаме 2 пръста над боба и слагаме да се вари заедно с нарязаните на дребно моркови и лук. Посоляваме за малко и щом заври, намаляваме котлона. Не слагаме олио! Ако е необходимо и видим, че водата извира - доливаме нова, но гледаме да не става твърде много.
Когато зеленчуците са почти готови, добавяме доматите заедно с течността им.
Овкусяваме постната боб яхния с джоджен на вкус, сол и черен пипер. Оставяме да се довари.
Накрая наливаме 1-2 с.л. олио, за овкусяване, но без да го готвим.
Ако е преценим, че е вкусната яхния ни се струва рядка, може да я сгъстим с брашно.
В отделен съд смесваме 2 с.л. брашно със соса на яхнията, разбъркваме добре, за да не става на бучки и изсипваме на тънка струйка в яхнията, като бъркаме непрекъснато, за да се смеси.
Оставяме постната бобена яхния да клокне за още 5 минути и изключваме.
Добър апетит!
Коментари