Начин на приготвяне
Зрял боб се накисва от вечерта или най-малко за 3 часа в студена вода. Вари се 20 минути в голяма тенджера и водата се изхвърля.
Залива се с нова вода, да покрие боба и слагаме на умерен котлон. Когато заври, се добавя половин глава нарязан ситно лук, кубчета нарязан морков и лентички от чушката.
Готви се, докато омекне, като периодично се разбърква с дървена лъжица. Когато водата е мътна, значи бобът е сварен.
В тиган се загрява олио, добавя се нарязаната втора половина от лука и след минута прибавяме брашното и червения пипер. Дръпва се от котлона и сипваме запръжката в тенджерата при боба.
Овкусява се със сол, сушен джоджен, щипка сминдух и оставяме да поври още 15-20 минути. Сервираме тази бобена яхния в тенджера с домашна туршия, кисели краставички и люта чушка.
Чудесна яхния за Бъдни вечер. Добър апетит!
Коментари