Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Бобена яхния в тенджера

Бобена яхния в тенджера

Бобена яхния в тенджера
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • боб - 2 ч.ч.
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • сух - джоджен
  • сминдух - 1 щипка
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зрял боб се накисва от вечерта или най-малко за 3 часа в студена вода. Вари се 20 минути в голяма тенджера и водата се изхвърля.

Залива се с нова вода, да покрие боба и слагаме на умерен котлон. Когато заври, се добавя половин глава нарязан ситно лук, кубчета нарязан морков и лентички от чушката.

Готви се, докато омекне, като периодично се разбърква с дървена лъжица. Когато водата е мътна, значи бобът е сварен.

В тиган се загрява олио, добавя се нарязаната втора половина от лука и след минута прибавяме брашното и червения пипер. Дръпва се от котлона и сипваме запръжката в тенджерата при боба.

Овкусява се със сол, сушен джоджен, щипка сминдух и оставяме да поври още 15-20 минути. Сервираме тази бобена яхния в тенджера с домашна туршия, кисели краставички и люта чушка.

Чудесна яхния за Бъдни вечер. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

User#206770
User#206770
Задължителна рецепта в месечното ни меню :)
03.10.2020 13:38