Начин на приготвяне
Тази сметанова торта е с класически пандишпанови блатове.
Жълтъците и белтъците се отделят. Белтъците се разбиват с 4 с.л. от захарта до твърд сняг, а жълтъците - с останалите 3. Прибавят се постепенно белтъчената смес и брашното към жълтъците. Разбърква се внимателно от долу нагоре. Това е важно, за да не спаднат белтъците.
Съдът, в който ще печете, се покрива с хартия за печене на дъното, която не бива да покрива стените, а те се намазняват. Аз използвах 2 еднакви кръгли тави с диаметър 22 см, като в едната изсипах 1/3 от сместа, а останалото - в другата.
Печете на 180 градуса за поне 20 минути. Не се подвеждайте от златистия цвят на блатовете, проверете готовността им с клечка.
По време на печенето те ще се надуят, но след това спадат. Оставете ги да се поохладят за няколко минути и разделете на половина двойния блат. Аз си послужих с клечки за зъби, конец и нож.
Самият ананас е полят със сироп, който също се използва, но приготвяме и допълнителен захарен сироп. Той е важен за ананасовата торта, защото благодарение на него блатовете стават сочни. За да го приготвите, смесете захарта и водата и ги затоплете на котлона за няколко минути. Полейте обилно блатовете със сиропите и от двете страни.
Аз използвах една кутия от 500 мл за крема и за украсата, но остана излишно количество. Разбиваме сметаната до твърд крем, ако желаете добавете захар, мента или шамфъстък.
Половината крем смесвам с рикота. Може да използвате и други видове сирена, препоръчвам изварата като най-икономичен вариант, лично аз не намирам разлика между нея и рикотата.
Към тази смес се прибавя нарязаният на малки парченца ананас. Получават се 2 слоя крем за между трите блата.
Украсата на тортата с ананас и домашни блатове е въпрос на избор. Аз намазах тортата с останалата сметана и поръсих с шамфъстък.
Цялата рецепта отнема 3-4 часа.
Надявам се да ви се услади!