Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко, добавете натрошената мая, 1 супена лъжица захар и 1 с.л. брашно.
Покрийте купата с парче найлон и оставете на топло, докато течността шупне.
В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете двата жълтъка, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Излейте шупналата смес и започнете да месите.
Докато месите, прибавяйте по малко от омекналото краве масло. Измесеното тесто сложете в купа, покрийте с парче найлон и кърпа.
Оставете купата на топло, докато тестото удвои обема си.
Пригответе си плитки хартиени чашки за мъфини и по големи форми за тарталети. Ако нямате, може да ползвате гнездата за мъфини.
На постъпковите снимки ще видите как става оформянето на козуначетата.
На набрашнена повърхност разточете тестото за козунак. С чаша или формичка с д.5 см изрежете дискове. Групирайте ги по три в редичка с леко застъпване.
Завийте дисковете на рула и срежете на две половини. Наредете ги по шест във всяка хартиена чашка и сложете в металната форма.
Приберете в леко затоплена фурна, докато козуначетата удвоят обема си.
Подсладете 1 чашка с прясно мляко с 1 с.л. захар. Намажете козуначетата с четка.
Загрейте фурната на 170°C. На дъното и поставете купичка с вода.
Изпечете за около 25 мин, като внимавате да не се препекат отгоре, а останат сурови вътре.
Ако е необходимо, ги покрийте с парче алуминиево фолио.
Поръсете готовите лимонови козуначета с пудра захар.
Да ви е сладко!