Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лимонови козуначета

Лимонови козуначета

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Лимонови козуначета
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
09/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Пухкави лимонови козуначета за скъпи гости и близки"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • прясно мляко - 140 мл.
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 80 г
  • мая - 10 г от кубче
  • захар - 3 с.л.
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко, добавете натрошената мая, 1 супена лъжица захар и 1 с.л. брашно.

Покрийте купата с парче найлон и оставете на топло, докато течността шупне.

В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете двата жълтъка, ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Излейте шупналата смес и започнете да месите.

Докато месите, прибавяйте по малко от омекналото краве масло. Измесеното тесто сложете в купа, покрийте с парче найлон и кърпа.

Оставете купата на топло, докато тестото удвои обема си.

Пригответе си плитки хартиени чашки за мъфини и по големи форми за тарталети. Ако нямате, може да ползвате гнездата за мъфини.

На постъпковите снимки ще видите как става оформянето на козуначетата.

На набрашнена повърхност разточете тестото за козунак. С чаша или формичка с д.5 см изрежете дискове. Групирайте ги по три в редичка с леко застъпване.

Завийте дисковете на рула и срежете на две половини. Наредете ги по шест във всяка хартиена чашка и сложете в металната форма.

Приберете в леко затоплена фурна, докато козуначетата удвоят обема си.

Подсладете 1 чашка с прясно мляко с 1 с.л. захар. Намажете козуначетата с четка.

Загрейте фурната на 170°C. На дъното и поставете купичка с вода.

Изпечете за около 25 мин, като внимавате да не се препекат отгоре, а останат сурови вътре.

Ако е необходимо, ги покрийте с парче алуминиево фолио.

Поръсете готовите лимонови козуначета с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: