Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Момчиловски Пататник

Момчиловски Пататник

Момчиловски Пататник
Снимка: Илиана Първанова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Традицията повелява да хапваме Момчиловски Пататник с наслада - така и направим"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 ч.ч. настъргани  (около 3 бр. картофи)
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 1/2 ч.ч.
  • чубрица - 3 щипки
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. равна
  • черен пипер -   1/4 ч.л.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пататникът е лесно и икономично ястие, което в повечето случаи е на тиган, но ето и бърза рецепта за пататник на фурна в 3 стъпки:

1. В купа разбъркваме яйцето, лука - обелен и нарязан, и натрошеното сирене.

2. Обелваме и настъргваме картофите, добавяме ги към сместа и подправяме с хималайска сол, черен пипер и чубрица. По желание може да добавим и малко шарена сол. Разбъркваме всичко, за да се овкуси.

3. Разстиламе картофената смес в малка кръгла тавичка (около 25 см диаметър), постлана с хартия за печене (която намазваме със символично шарлан).

Изравняваме повърхността на равномерния пласт, като заравняваме, за да не стърчат картофчетата.

Печем на 180 градуса за около 40 минути и още 10 мин на 200 градуса - до златиста коричка.

И пататникът е готов за поднасяне! Нарязваме на парчета.

Вкусен и лесен момчиловски пататник - традиционен вкус на българската трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: