Начин на приготвяне
Пататникът е лесно и икономично ястие, което в повечето случаи е на тиган, но ето и бърза рецепта за пататник на фурна в 3 стъпки:
1. В купа разбъркваме яйцето, лука - обелен и нарязан, и натрошеното сирене.
2. Обелваме и настъргваме картофите, добавяме ги към сместа и подправяме с хималайска сол, черен пипер и чубрица. По желание може да добавим и малко шарена сол. Разбъркваме всичко, за да се овкуси.
3. Разстиламе картофената смес в малка кръгла тавичка (около 25 см диаметър), постлана с хартия за печене (която намазваме със символично шарлан).
Изравняваме повърхността на равномерния пласт, като заравняваме, за да не стърчат картофчетата.
Печем на 180 градуса за около 40 минути и още 10 мин на 200 градуса - до златиста коричка.
И пататникът е готов за поднасяне! Нарязваме на парчета.
Вкусен и лесен момчиловски пататник - традиционен вкус на българската трапеза!