Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Вкусна тестена закуска с яйца и сирене

Вкусна тестена закуска с яйца и сирене

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
30164100
Вкусна тестена закуска с яйца и сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
135 мин.
Порции
10
"Каквото и да казват, тестената закуска винаги е по-вкусна от диетичната... особено тази"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка (200 г)
  • сода - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 1 п. суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • сирене - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 1/2 пакетче (60 г)
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло разтопено - 2 с.л.
  • брашно - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка с малко топла вода изсипваме маята със захарта и 1 с.л. брашно и оставяме настрани за около 10 минути.

В друга по-голяма купа разбиваме яйцата, киселото мляко със содата, олиото и солта.

Към тях добавяме пресятото брашно. Когато сместа се сгъсти достатъчно я изсипваме в тава с останалото брашно и заместваме меко тесто.

В покрит със стреч фолио и кърпа съд, го оставяме на топло да втаса за около час.

Готовото втасало тесто преместваме в тава и след като леко го премесим, го накъсваме на малки топчета.

Разтопяваме маслото и правим смес за плънката от 1 яйце и натрошеното сирене.

Всяко топче от тестото го сплескваме с длани на квадрат, мажем с разтопеното масло и поръсваме със сместа от яйце и сирене и го завиваме с четирите краища навътре.

По този начин слагаме всичките топчета едно до друго в покрита с хартия за печене намазнена тавичка и отново слагаме на топло да втаса.

През това време приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, добавяме 2 с.л. кисело мляко, олиото и маслото и брашното.

Преди да сложим за печене нашата вкусна тестена закуска, я намазваме обилно с подготвената заливка.

Печете питката със сирене на 150 градуса около 45 минути.

Към 20-та минута засилваме фурната на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сготвих. Перфектна стана! Уникално вкусна пита!
Благодаря за рецептата.
03.04.2022 13:19