Начин на приготвяне
Бобът се измива и сварява.
Първата вода се сменя и се слага отново да заври с нарязаните на дребно домат, морков и чушка.
По желание може преди това да запържите и задушите леко лука в олио и малко вода. За тези, които не са привърженици на пърженото, сложете лука заедно с другите зеленчуци.
Всички подправки за боб се слагат според вкуса ви. В случая преобладава ментата, която овкусява допълнително и придава по-тъмен цвят на ястието с боб.
В студените сезони преобладават сушените подправки, затова е нужно те да се сложат в началото, при второто завиране на боба.
Това се налага, понеже им е нужно повече време да отделят аромата и вкуса си за разлика от пресните подправки.
Разбийте малко количество брашно (1-2 с.л.) в студена вода (около 0, 100 л.) и излейте с лека струя в тенджерата с приготвената боб чорба при постоянно бъркане.
Свалете от котлона и може да сервирате по ваш вкус бобената чорба със зеленчуци.
Боб със сушена мента си е класика в кулинарията!