Начин на приготвяне
Разрежете доматите на половини, лука на големи едри шайби, скилидките чесън на половина, морковите на половина, ако са по-големи. Посолете ги, намажете ги с олио и красиво, мозаечно, ги наредете на сандвич-скара за барбекю.
Печете на силна жарава като ги обръщате и от двете страни, така че да хванат загар и хубаво да замиришат на пушек.
Нарежете изпечените зеленчуци на едри парчета.
Оставете ги настрана, похлупени в съд.
В голям дълбок тиган загрейте олиото и добавете консервата с домати. Пържете 1-2 минути, подправете със сол и черен пипер и щипка захар.
Нарежете ситно връзките пресен лук и пресен чесън и добавете в тигана. Оставете да къкри 2-3 минути.
Добавете печените и нарязани зеленчуци, разбъркайте. Добавете и червения пипер. Опитайте и ако има нужда добавете черен пипер или сол. Това е основата на нашата пролетна плакия.
Посолете нарязаната на шайби риба и изчакайте 4-5 минути.
Поставете решетка за пара в тенджера, добавете 2 см вряща вода, така че нивото на водата да не минава над решетката, подредете отгоре филетата риба и задължително покрийте съда с капак. Гответе рибата на пара за 6-7 минути.
Извадете решетката и филетата, отстранете кожата и костите на рибата. Внимателно сложете почистената риба в къкрещия сос.
Оставете ястието да се задуши още 3-4 минути. В никакъв случай не бъркайте, за да не раздробите рибата.
През това време запечете орехите на сух тиган за 3-4 минути и ги прекълцайте с ножа на малки парчета.
На финала настържете кората от портокала върху плакията и за допълнителна свежест добавете сока от едната половина на плода.
Най-отгоре, точно преди да консумирате, за да бъдат свежи и хрупкави, поръсете с препечените орехи.
Консумирайте пролетната плакия задължително с поне една бутилка добре охладено бяло вино или розе БОЛГАРЕ.