Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесен плетен козунак за начинаещи

Лесен плетен козунак за начинаещи

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5692k3
Лесен плетен козунак за начинаещи
Снимка: Галя Николова
1 / 3
12/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Ако сте начинаещи в правенето на козунаци, ще се справите с този"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 100 мл
  • суха мая - 10 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 75 г
  • олио - 50 мл
  • лимонова кора - на 1/2 лимон
  • брашно - 375 г за козунаци
  • Още
  • течен шоколад
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за козуначено тесто слагаме в хлебопекарна. Нагласяме на програмата за тесто. Когато програмата приключи, изваждаме тестото и го поставяме върху набрашнена повърхност.

Разделяме тестото на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник, намазваме с шоколад, навиваме на руло и усукваме.

Повтаряме стъпките и за другите две части. Събираме трите готови части и сплитаме на плитка.

Прехвърляме в продълговата тава и оставяме да втаса в топла фурна на 50°С. След като втаса, намазваме приготвения плетен козунак с жълтък и поръсваме със захар.

Печем до златисто на 180° С или според фурната на всеки. Може да се наложи поставяне на защитно фолио върху козунака с шоколад.

Лесен плетен козунак за начинаещи става пухкав и сладък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: