Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Плодов галет за Цветница

Плодов галет за Цветница

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54278138153
Плодов галет за Цветница
Снимка: Потребител#240543
1 / 3
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • тесто - готово
  • ягоди - 500 г /или други меки плодове/
  • кафява захар - 5 - 6 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • мента - 1/2 ч.л. /или прясна, накълцана/
  • орехи - 2 с.л. смлени, за декорация /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Като последовател на традициите и знанието, че плодовете са добър празничен десерт, реших да се представя на трапезата с нещо, но по мъжки – хем лесно, хем бързо, хем нещо по-така, с наличието на тарелка ягоди и тестото, в което няма нито яйца, нито мляко.

Така се получи този чудесен плодов галет за Цветница!

Ягодите се почистват и нарязват на едри парченца. Слагат се в малка суха тенджерка на слаб огън със захарта. След като захарта се стопи, сместа къкри още 5 минути, за да се сгъсти.

Тестото за пица се продава на кора, обвито в хартия, като бутер тестото. Развива се и се изрязва с 2 сантиметра по-широко от тавичката, в която ще се пече.

Тавата се намазва с мазнина, разполага се кората тесто и се навива външната част до ръба на тавичката, за да се оформи по-високия борд на галета.

Набожда се с вилица навсякъде, за да не се надуе и да остане равна основата при печенето. Слага се в загрята на 200 градуса фурна за 7-8 минути.

Изважда се и се залива с подготвената ягодова смес. Поръсва се с мента и се запича още 5 минутки.

Това е - с четири продукта и една подправка. Добре е да приготвите плодовия тарт от предния ден, за да попие плодовият сок в основата от тесто и да се охлади.

Като декорация за плодовия галет и за по-богат вкус, използвах малко смлени орехи, поръсени на границата между тестения борд и плодовата смес на галета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: