Галет с гъби

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Галет с гъби
Снимка: marcheva14
1 / 7
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Този галет с гъби няма месо, но е толкова богат, че няма да усетите липсата му"

Необходими Продукти

  • ледено масло - 190 г
  • ледена вода - около 50 мл (но се преценява количеството)
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • брашно - 330 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • печурки - 560 г гъби
  • чесън - 2 скилиди пресован ( по рецепта са 6 бр пресован чесън)
  • мащерка - около 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - ва вкус
  • рикота - 120 г
  • заквасена сметана - 25% - 60 г
  • масло - около 2 до 3 с.л.
  • зехтин - за готвене
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - за намазване на галета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 190 градуса;

Форма за печене около 30/32 см

Маслено тесто

В купа се смесва лимоновият сок и водата. Оставят се настрана.

В купа се смесва брашното и солта и се оставя за около 15 минути в хладилник, за да се охлади.

Върху охладеното брашно се настъргва на едро ренде леденото масло (добре е преди работа маслото да се остави във фризера, поне за около 1 час). Ако не се разполага с време, може да се работи и с вилица или с ръчен блендер до довеждането на брашното до трохи. Добавя се водата, но много внимателно, толкова, колкото да може да се стисне в длан и да се отбележат пръстите. Събира се бързо на топка, завива се във фолио и масленото тесто се оставя в хладилник за около 1 час.

Пълнеж

Гъбите се обелват и с навлажнена домакинска хартия се избърсват. Нарязват се на филийки. Не е необходимо да са тънки филийките. Загрява се зехтин и 1 с.л. масло в голям тиган. Прибавят се 2 шепи от гъбите. Това е количеството, за да не се препълва тигана, защото при голямо количество гъбите пускат много вода и пърженето им става много бавно.

Оставят се на котлона за около 4 мин, прибавя се една част от пресования чесън, посипват се с мащерка, сол и черен пипер. Готвенето им продължава за още 4 мин. Изваждат се с решетъчна лъжица, добавя се нова лъжица масло и се прибавя нова порция гъби. Готви се по същия начин. Следва последната част на гъбите. Изваждат се в купа. Охлаждат се.

В купа се смесва рикотата и заквасената сметана, жълтъкът и се добавят гъбите. Разбърква се много добре. Плънката е готова.

Галет

Между две хартии или набрашнен плот се поставя охладеното тесто. С точилка се разточва в кръг около 30-32 см. В средата се изсипва плънката, като се оставят 3 до 4 см от външните ръбове чисти без плънка.

Плънката се разпределя с шпатула. Външните части на тестото се прихлупват върху плънката. Внимателно се прехвърля галетът в тавата. Отстрани тестото се намазва с белтък (по-удобно е да се разточва върху хартия, защото след това се пренася с хартията директно в тавата).

Вкусният солен тарт се пече на 190 градуса за около 35-40 мин.

Галетът с гъби е готов.

Източник: Gemma Stafford Bigger Bolder Baking

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Много вкусно изглежда! А сигурно и е така!
31.08.2022 16:02