Начин на приготвяне
Мажем размразеното пиле с олио отвън и отвътре. Овкусяваме го с изброените подправки и го слагаме в плик за печене. Дупчим с игла плика на няколко места и го поставяме в тава.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около един час. Ако искаме пилето да има хубава коричка, към 40-та минута превключваме фурната на 220 градуса.
Докато пилето се пече, приготвяме ориза. Слагаме го в тиган с водата, солта и черния пипер и на по-слаб огън чакаме водата да изври.
Готовият сварен ориз разстиламе равномерно в подходящ съд. Изсипваме върху него соса, който се е образувал при печенето на пилето.
Сваряваме едно яйце и след като го обелим, му слагаме две зрънца черен пипер за очи, отрязани парченца морков за нос и уста и отрязано парче от домат за шапка. Слагаме яйцето на шията на пилето.
Отделно нанизваме домашни пуканки на червен конец и правим гердан. Шопското печено пиле с ориз е готово!
Слагаме нашето печено пиле да седне върху ориза и атракцията при поднасянето му е гарантирана.
Страхотен вариант за поднасяне на традиционното пиле с ориз!