Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесни козунаци с локум и сладко

Лесни козунаци с локум и сладко

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Лесни козунаци с локум и сладко4 / 4
13/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Лесни козунаци, които може да направите задружно с децата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 180 г
  • масло - 80 - 100 мл + олио
  • ванилия - 3 прахчета
  • течна есенция - 1 ч.л. лимон
  • суха мая - 7 г
  • лимони - 1/2 (кората)
  • брашно - 850 г - 900 г
  • орехи - 100 г
  • сладко - 1 буркан, по избор
  • локум - 1 кутия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с щипка сол. Активирайте маята с малко мляко, захар 2 с. л. и брашно до гъста боза.

Разбийте яйцата с млякото и останалите продукти. Замесете тесто, нелепнещо, но пухкаво и меко, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 части, всяка част разделете на 3 части.

Вземете първите три части, и на намазнен плот и с намаслени ръце разтеглете на дълги фитили, като с пръсти плъзгайте, за да получите широки ленти.

Сложете парченца локум или сладко по ваш избор и усучете фитилите, за да останат във вътрешността.

Оплетете козуначена плитка и сложете в покрита с хартия форма. Така оформените 4 плетени козунака оставете да втасат, намажете с разбит жълтък, сложете от орехите и поръсете обилно със захар.

Печете всички козунаци с локум и орехи в загрята фурна на 160 градуса.

Печете Лесни козунаци с локум и сладко до хубав златист цвят за около 35 - 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Браво! Майсторско изпълнение! Изглеждат много апетитно, а също така и ухаят сигурно!
13.04.2020 19:56
1
Покажи всички подкоментари