Начин на приготвяне
В подходяща купа се сипва топлото прясно, добавя се маята и брашното. Разбъркват се добре и се оставят за 20 минути, да се активира маята.
В друга голяма купа се разбиват яйцата с киселото мляко, захарта, кондензирано мляко, газираната напитка, есенцията, олиото, корите от лимон и портокал добавя се активираната мая и пресятото брашно. Омесва се меко, еластично козуначено тесто, към което се добавя на порции маслото, до пълното му усвояване.
Месенето на козунака продължава около 20 минути. Покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло около 1 час. Размесва се още 10 минути и отново се оставя да втасва за 30 минути.
Оформят се козунаци по избор, като в тях се слага от продуктите за плънката.
Може да се направи плетен козунак, усукан козунак или др. Поставят се в хартиени формички, оставят се около 15-20 минути отново да втасат, след което се намазват с жълтъците, смесени с прясното мляко, поръсват се с влажна захар, набождат се бадеми и се слагат да се пекат.
Пекат се на 160 г първо на долен реотан около 30 минути, след което се включва и на горен реотан с вентилатор и се пече до приятен загар.
От тази доза излязоха общо 10 домашни козунака за Великденската трапеза.
Пригответе и вие Козунак с кондензирано мляко!
Коментари