Начин на приготвяне
Активира се маята, като се натрошава в топлото прясно мляко и с една лъжица захар се разбърква и оставяме да втаса. Сипва се в средата на брашното, добавя се сметаната, олиото, разбити със захар яйца, като се отделя един жълтък за намазване.
Накрая се прибавят ароматите и замесваме меко еластично тесто. Оставя се да втаса на топло около 40 минути. От това тесто излизат два малки и един голям козунак, или както вие си го разпределите.
Аз разделих на две части. Първата разделям на четири топчета. Оформят се дълги фитили и се сплитат като се плете плитка четворка. Втората половина разделих на три фитила. Сплесква се всеки с ръце и се нареждат нарязани парченца цветен локум и стафиди.
Краищата се защипват и се оформят фитили. Плетем както се плете тройна плетка. Нареждат се козунаците в подходящи форми намазани с масло. Оставят се за второ втасване. Намазваме с разбит жълтък, единия поръсваме захар, другия със сусам, захар и стафиди. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса около 35 минути. Изваждат се върху решетка и поднасяме.
Коментари