Начин на приготвяне
Затоплете млякото, колко да ви трае пръстът.
Сипете една кафена чашка от млякото в купичка, разбъркайте със маята, захарта и малко брашно.
Оставете да се активира, след което можете да я добавяте към останалите продукти.
Отделете 1 жълтък за намазване а останалите яйца разбийте със захарта и другите продукти без маслото.
Пресейте брашното и сипете млечната смес и маята. Замесете меко лепкаво тесто, като на части добавяйте от маслото и месете, докато се поеме цялото количество масло.
Готовото меко тесто намажете с олио и оставете да втаса.
Пригответе си формите, в които ще сложите козунаците, като ги покриете със хартия за печене.
Взимате по малко от тестото и разпъвате с ръце (3 части) на всяка сложете от стафидите и локума, притиснете с пръсти и усучете на фитили.
Можете да ги усучете 2 по 2 или от 3 фитила да оплетете плитка.
Готовите оформени козунаци покрийте с фолио и оставете да втасат.
Когато удвоят обема си, сложете ядки по желание, локум, намазвате с разбит жълтък и поръсвате със захар.
Печете козунаците с локум в загрята фурна на 160 градуса, като в началото печката може да е по силна (180 градуса) за 10 минути.
Имате перфектни козунаци с масло, локум и стафиди.