Начин на приготвяне
Продуктите се оставят на стайна температура за около час. След това се смесват яйцата, захарта, киселото мляко, лимонадата, олиото и лимоновата кора.
Сухата мая се смесва с пресятото брашно и постепенно се добавя към другата смес. Омесва се меко тесто, след което се започва със вкарването на маста в тестото. Тя трябва да бъде много мека или разтопена.
Ръцете се топят в мас и тестото се меси, докато маста свърши. Оставя да втаса за около час-час и половина, след което тестото се разделя на две.
Всяка от двете части се разделя на още три топки, които се разточват, слага се пълнежа и се завиват. Всяка козуначена плитка се усуква и се сплита пухкав козунак.
Сплетеното тесто се завива като охлюв и така се оформяме нашата козуначена питка. Козунакът се оставя да втаса за около час, след което се намазва с разбит жълтък и се поръсва със захар.
Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, като първите 15 минути козуначената пита с шоколад трябва да е покрита с фолио или хартия за печене, след което то се маха и козунакът продължава да се пече още 15-20 минути.
От тези продукти се получават 2 пити.
Плънката на козуначената пита с лимонада и кисело мляко може да бъде по ваш вкус - шоколад, локум, халва, ядки, стафиди.