Начин на приготвяне
В купа излейте затопленото прясно мляко, добавете маята, захарта и 120 г брашно.
Разбъркайте сместа, покрийте купата с парче найлон и приберете на топло, докато маята шупне.
В купа пресейте останалото брашно с щипка сол и пакетче ванилия. Добавете трите жълтъка, 3 с.л. олио, настърганата лимонова кора.
Излейте шупналата смес и замесете меко козуначено тесто.
Поставете тестото в купа, покрийте с найлон и приберете на топло, докато удвои обема си. Сложете омекналото на стайна температура краве масло в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до гладкост.
На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник.
Намажете го обилно с масления крем и завийте на руло. Нарежете рулото на парчета широки 5 см.
Подмажете тава 24 см със студено краве масло.
Наредете нарязаните парчета руло на разстояние едно от друго в тавата.
Покрийте с найлон и оставете приготвената козуначена питка на топло, за да втаса още около 1 час.
Изпечете великденската пита на 170°C. В предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин.
Готовата козуначена пита Роза поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Съвет: Не слагайте в тестото ядки или сухи плодове! Лимоновият и ванилов аромат са напълно достатъчни за да имате ароматен и много вкусен козунак!
Коментари
Лесна за изпълнение, а резултата е прекрасен.
Моята козуначена пита стана доста по препечена, но у дома всички се борят да грабнат най - изгорялото парче.