Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена пита Роза

Козуначена пита Роза

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Козуначена пита Роза
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
"Нека Великденската трапеза е от красива по-красива с тази козуначена пита Роза"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • прясно мляко - 150 мл.
  • захар - 60 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • мая - 12 г от кубче
  • олио - 3 с.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - щипка
  • за намазване
  • захар - 120 г
  • краве масло - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа излейте затопленото прясно мляко, добавете маята, захарта и 120 г брашно.

Разбъркайте сместа, покрийте купата с парче найлон и приберете на топло, докато маята шупне.

В купа пресейте останалото брашно с щипка сол и пакетче ванилия. Добавете трите жълтъка, 3 с.л. олио, настърганата лимонова кора.

Излейте шупналата смес и замесете меко козуначено тесто.

Поставете тестото в купа, покрийте с найлон и приберете на топло, докато удвои обема си. Сложете омекналото на стайна температура краве масло в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до гладкост.

На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник.

Намажете го обилно с масления крем и завийте на руло. Нарежете рулото на парчета широки 5 см.

Подмажете тава 24 см със студено краве масло.

Наредете нарязаните парчета руло на разстояние едно от друго в тавата.

Покрийте с найлон и оставете приготвената козуначена питка на топло, за да втаса още около 1 час.

Изпечете великденската пита на 170°C. В предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин.

Готовата козуначена пита Роза поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Съвет: Не слагайте в тестото ядки или сухи плодове! Лимоновият и ванилов аромат са напълно достатъчни за да имате ароматен и много вкусен козунак!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Благодаря, Анелия! Чудесно препеченка е станала, да ви е сладко!
17.04.2020 10:40
AneliaStefanova
AneliaStefanova
Чудесна рецепта!
Лесна за изпълнение, а резултата е прекрасен.
Моята козуначена пита стана доста по препечена, но у дома всички се борят да грабнат най - изгорялото парче.
16.04.2020 20:22