Зеленчукова погача Хризантема за Цветница

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
803
4k
4k
1k
4
14/04/2020
"Наслада за очите е тази зеленчукова погача, а оформянето на хризантемата си е майсторлък - ще се пробвате ли "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо484
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • За тестото
  • пшенично брашно - 2 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - 2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 и ½ с.л.
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • чубрица - 2 щипки , сушена стрита
  • шарлан - 2 с.л. + за намазване
  • вода - около 1 и 1/5 ч.ч.
  • За плънката
  • тиква - 1 ч.ч. пълна, рендосана
  • лапад - 15 листа
  • киселец - 10 листа
  • магданоз - ½ връзка без дръжките
  • пресен лук - 2 шепи нарязани пера
  • коприва - 1 ч.ч. нарязана
  • лук - 3 малки главички
  • морковi - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • глухарчета - 1 шепа листа
  • шарлан - 1 - 2 с.л.
  • вода - ½ к.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна, на вкус
  • кафява захар - ½ к.л.
  • куркума - ½ ч.л.
  • джинджифил - 2 - 3 щипки на прах
  • босилек - ½ ч.л. , сушен и стрит
  • джоджен - 1 равна к.л. , сушен и стрит
* мерки и количества
Погачи

Начин на приготвяне

За приготвянето на зеленчуковата плънка са ни нужни: стар лук и чесън – нарязани на ситно, тиква и морков - рендосани, листа – лапад, киселец, магданоз, пресен лук, коприва и глухарчета – измити и нарязани на ситно без дръжките.

В тенджерка сгряваме шарлан и прибавяме зеленчуците: първо лука, чесъна, морковите и тиквата, после хималайската сол и след като омекнат под капак за няколко минути, сипваме и останалите подправки и зеленини, заедно с малко вода. Варим отхлупено около 10 минути, като разбъркваме непрекъснато. След като е готово, дръпваме от котлона и оставяме да изстине.

В удобен съд за месене пресяваме пшеничното брашно. Към него прибавяме пълнозърнестото, както и хималайска сол, чубрица, шарлан и сода за хляб, която активираме с ябълков оцет. След като ги смесим, прибавяйки малко по малко топлата вода, замесваме еластично тесто. Разточваме го с точилка на тънък пласт (около половин сантиметър) и изрязваме кръгчета около 6-7 см диаметър.

Както се вижда на снимките, върху всяко кръгче сипваме по 1 лъжичка от зеленчуковата плънка, прегъваме го на 2 като полумесец и събираме двата остри края, като ги притискаме силно, за да се слепят. Подреждаме венчелистчетата в кръг в предварително намазана с шарлан тава - и така, докато я запълним цялата.

За центъра на питката Цвете оформяме розичка от 4 половинки тесто (полумесеци) с леко застъпващи се краища, върху които разстиламе малко плънка и навиваме на руло.

Поставяме в средата на празничната питка - розичката, като леко огъваме листенцата. Намазваме цялата погача отгоре с шарлан и изпичаме на фурна за около 30 минути на 200 градуса, като периодично завъртаме тавата, за да се изпече равномерно.

Още топла и ухаеща на пролетни зеленчуци, поднасяме вкусната погача на празничната цветна трапеза.

Красива, пухкава и много вкусна зеленчукова погача Хризантема за Цветница!

Чудно Вкусно!

Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
38.00 лв.
Виж ››

Кръгла алуминиева тава, в която може да приготвите всичко, до което кулинарното ви вдъхновение се простира. С незалепващо покритие и удобни дръжки тя позволява лесно пренасяне, съхранение и готвене. Алуминиева тава, която е необходимост във всяка кухня!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар