Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифлички със сладко и орехи

Кифлички със сладко и орехи

Кифлички със сладко и орехи
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
17/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
24
"Бързо си вземете от кифличките, че се изяждат за нула време"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1, 2 ч.л.
  • ванилия - 1
  • кора от лимон - 1 с.л.
  • мас - 100 г полуразтопена
  • лимонада - 300 мл топла
  • вода - топла 50 мл за маята
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 900 г
  • сладко от ягоди - 100 г
  • орехи - 1 с.л. смлени
  • още
  • жълтъци - 2 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се разбърква в топла вода с 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно, оставя се да шупне. В голяма купа се разбиват с миксер яйцата и захарта.

Добавя се лимонада, полуразтопена мас, сол, ванилия и кора от лимон. Разбърква се за кратко, колкото да се смесят съставките. Сменяме бъркалките с тези за тесто, сипваме на части по 1 млечна кофичка брашно и се разбърква добре поне 4-5 минути.

Когато вече е трудно, тестото се сипва на плот с брашно, месим, докато спре да лепне. Добавя се олио и се разтяга, и меси се да поеме мазнината. Покрива се с фолио, оставяме да втаса 1 час. Разделя се на 3 части.

Всяка част се точи на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника. В купа се смесва домашно сладко от ягоди и смлени орехи. В широката част се поставя по 1 равна ч.л. плънка и навиваме вкусни кифлички.

Нареждаме кифличките с ягодово сладко в намаслена тава. Оставяме да почине тестото за 20-30 минути, намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко. Поръсваме със сусам и кафява захар.

Печем кифличките със сусам на загрята фурна на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути. Ароматът е страхотен, ухае на Великден! Светли празници!

Кифличките със сладко и орехи са много пухкави и вкусни, това е любимата ми рецепта, приготвям ги всяка година за празничната трапеза на Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: