Начин на приготвяне
Сухата мая се разбърква в топла вода с 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно, оставя се да шупне. В голяма купа се разбиват с миксер яйцата и захарта.
Добавя се лимонада, полуразтопена мас, сол, ванилия и кора от лимон. Разбърква се за кратко, колкото да се смесят съставките. Сменяме бъркалките с тези за тесто, сипваме на части по 1 млечна кофичка брашно и се разбърква добре поне 4-5 минути.
Когато вече е трудно, тестото се сипва на плот с брашно, месим, докато спре да лепне. Добавя се олио и се разтяга, и меси се да поеме мазнината. Покрива се с фолио, оставяме да втаса 1 час. Разделя се на 3 части.
Всяка част се точи на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника. В купа се смесва домашно сладко от ягоди и смлени орехи. В широката част се поставя по 1 равна ч.л. плънка и навиваме вкусни кифлички.
Нареждаме кифличките с ягодово сладко в намаслена тава. Оставяме да почине тестото за 20-30 минути, намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко. Поръсваме със сусам и кафява захар.
Печем кифличките със сусам на загрята фурна на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути. Ароматът е страхотен, ухае на Великден! Светли празници!
Кифличките със сладко и орехи са много пухкави и вкусни, това е любимата ми рецепта, приготвям ги всяка година за празничната трапеза на Великден.