Начин на приготвяне
Оставяме маята да втаса в леко затопленото мляко, в което сме сложили захарта (или само 1 с.л., ако ще правим не сладко тесто) и една супена лъжица от брашното.
На ръка или с миксер започвам да смесвам половината брашно, солта, едното яйце и шупналата мая.
Прибавям разтопеното масло и още от брашното, докато получим хубаво, меко, но нелепнещо тесто.
Оставям тестото за кифличките да втаса за малко на топло.
Разделих го на четири части (може и по-малко или повече), зависи колко големи искате да бъдат сладките кифлички.
Всяка част разточвам на лист - правоъгълен или кръг. Във всеки правоъгълник слагам в по-широката част лъжичка от любимото сладко (в моя случай - сладко от малини) и навивам.
Редя завитите кифлички в тава (ползвах тавата на фурната) и ги мажа с разбитото яйце.
Пека перфектните кифлички със сладко на 180 предварително загрята фурна с вентилатор до готовност.
Коментари