Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете щипка сол.
Прясното мляко затоплете до телесна температура и в него изсипете маята и захарта. Разбъркайте добре, докато не се стопят съставките напълно. Оставете сместа на страни за няколко минути.
През това време разтопете маста на водна баня.
В брашното счупете две яйца и добавете млечната смес и разтопената мас. Започнете да разбърквате с пръсти, като постепенно взимате от брашното. Накрая се получава меко и пухкаво брашно.
Приберете тестото в леко намаслен съд, който покриете с чиста кърпа. Приберете го на топло за час да втаса. През това време, тестото ще удвои размера си.
Подгответе си плънката. В рецептата съм избрала домашно сладко от сини сливи, тъй като сладко-киселият му вкус идеално се съчетава с вкуса на орехите. Разбира се, вие може да сложите и друго по ваше желание.
Орехите са смилат с помощта на брендер или кухненски робот, но не на най-ситна степен. Хубаво е да останат и по-едри парчета, за да се усеща по- добре вкусът им.
Щом изкарате от съда вече втасалото тесто, го омесете няколко пъти, колкото да изкарате въздуха. Разделете го на три равни топки.
Всяка топка разточете с точилка. С остър нож разрежете кръга с четири разреза. На широката част на всяко парче сложете по една лъжичка от сладкото и по една лъжица от орехите. Завийте като кифличка.
Така получените сладки кифлички наредете в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене.
В купичка разбъркайте жълтък с 1 супена лъжица прясно мляко. Разбъркайте и с помощта на четка намажете кифличките на баба.
Печете бабините кифлички със сладко и орехи в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.