Слепени сладки с ванилов крем

Слепени сладки с ванилов крем
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
50
"Радост за окото и за небцето - нарича се слепени сладки с ванилов крем"

Необходими Продукти

  • За ваниловия крем
  • нишесте - 1 пакетче Ванилия
  • захар - 1 к.ч.
  • вода - 600 мл
  • орехи - 2/3 к.ч. ситно смлени
  • ванилия - 1 - 2 капки течна
  • бисквити - 3 - 5 бр. обикновени (за сгъстяване)
  • За тестото
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - около 1/3 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • шарлан - 8 с.л.
  • яйца - 1 бр. голямо
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • рожков - 1 ч.л.
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме с телена бъркалка яйцето в подходяща дълбока купа и смесваме с кафявата захар, шарлана и содата. Оцветяваме с какао и брашно от рожков.

Сгъстяваме сместа с пълнозърнесто брашно и доомесваме с царевично фино брашно. Върху подходяща повърхност с помощта на точилка разточваме тестото (около 5-6 мм дебелина, а може и малко по-дебело, за да са по-пухкави).

Изрязваме с малка формичка за сладки, в случая - капка (или друга формичка по желание). Ако след като са готови, сме решили да поднесем вкусните сладки във формата на цвете, както е на снимката, то тогава трябва да направим и 2 малки кръгчета за тичинката.

Внимателно ги подреждаме на 1 см отстояние в намазана с шарлан тава за печене. На 180 градуса печем за около 10 минути и вече готови, сипваме в кутия и затваряме, за да не стават твърде хрупкави.

Разтваряме ваниловото нишесте в купичка с половин чаена чаша топла вода. Наливаме 2 чаени чаши вода в тенджерка и след като заври, сипваме захарта (в случая използваме бяла само, за да не промени цвета).

Щом тя се разтвори, добавяме течното нишесте, разбърквайки непрестанно с телена бъркалка. Варим около 5 минути (може и повече), за да се сгъсти.

След това сваляме от котлона и ароматизираме допълнително с 1-2 капки течна ванилия. Прибавяме орехите, предварително фино натрошени (които ще променят крема на цвят, а в случая ни трябва светъл крем за шоколадовите бисквити).

Затова изсветляваме цвета на крема и сгъстяваме с фино смлени 3-5 бр. обикновени бисквити. Оставяме ваниловия крем да изстине и стегне.

Накрая намазваме половината от сладките с равномерно количество крем и ги захлупваме с втората половина. Леко притискаме, за да се слепят и заглаждаме крема, за да изглеждат завършено и красиво.

Подреждаме готовите слепени сладки във формата на цвете в чиния.

Бързи, лесни и ароматни слепени сладки с ванилов крем. Любими на децата, тъй като са лесни и интересни за приготвяне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: