Начин на приготвяне
От вечерта си приготвяте тестото за кифлички. /Може да го приготвите и същия ден, но го оставете за 2-3 ч. на топло, за да втаса./
В купичка слагате маята и добавяте 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и млякото. Разбърквате и оставяте маята да се активира за ок. 20 минути.
Разбивате 3 яйца и захарта с миксер.
Изсипвате брашното в тава и правите кладенче. Постепенно изсипвате разбитите яйца, 60 г от маслото и останалите продукти. Бъркате до получаването на тесто. След това започвате да месите с намазнени ръце, като добавяте още малко брашно. След като тестото е готово, го поставяте в тенджера с капак и го оставяте на стайна температура за цяла нощ, за да втаса.
На сутринта премесвате тестото с останалата част от маслото и го оставете да втаса още 20-30 мин.
След това разделяте тестото на равни части, разточвате всяка една и я нарязвате на 8 триъгълника. Слагате по 1 лъжичка от пълнежа и навивате козуначени кифлички.
Разбивате едното яйце и намазвате всички кифлички с пълнеж. След това поръсвате с продукти по избор и слагате да се приготвените кифлички в предварително загрята на 200 градуса печка до готовност.
По желание може да направите козунак с мармалад и шоколад вместо здравословни козуначени кифлички.
Коментари